De tijd waarin gedreven dorpsgenoten een engagement van verschillende decennia opnamen als ware het de normaalste zaak van de wereld, loopt op z’n einde. Hedendaags vrijwilligerschap is veelal aan concrete projecten verbonden, gericht op variatie en is per definitie flexibeler en mobieler dan vroeger.

Dat hoeft helemaal geen ramp te zijn, want het vrijwiligerswerk in onze Kring is springlevend. Op een doordeweekse dinsdagvoormiddag of tijdens weekends vind je gemakkelijk vijftien gedreven vrienden die tentoonstellingen opbouwen, voorwerpen inventariseren, brochures bezorgklaar maken, de bibliotheek ordenen, grasduinen in archieven, ledenadministratie op punt stellen, klusjes allerhande ter harte nemen enz. En samen tijdens een gezellige koffiepauze van gedachte wisselen over voorbije en komende activiteiten, nieuwtjes in het dorp, contacten met andere verenigingen, nieuwe leden en nog zoveel meer.

Wat  daarbij telkens weer treft, is hun verbondenheid met onze leefomgeving, onze wortels, onze geschiedenis, taal en erfgoed en de passie om dat alles met zoveel mogelijk mensen te delen. Dàt is de ware doelstelling van de Heemkundige Kring. Het bewaren, publiceren en tentoonstellen hebben slechts zin als we de voorwerpen, foto’s, verhalen en kennis kunnen delen met zoveel mogelijk mensen. Want gedeelde trots is dubbel plezier.

Verwacht je dus de komende maanden en jaren aan nog veel meer, en mogelijk soms onverwachte, vormen van samenwerking tussen onze Kring en andere verenigingen, geïnteresseerde individuen, losse groepen, scholen, ondernemers, overheden of al wie onze liefde voor onze leefomgeving, zijn geschiedenis en toekomst, wil delen met anderen.

Je eigen engagement, onder welke vorm dan ook, is daarbij welkom. Een seintje aan één van onze vrijwilligers volstaat. Je hoeft daarom nog geen vaststaand idee te hebben van wat je zou willen doen, we gaan samen op zoek naar jouw talent en slaan de handen dan in mekaar.